DIY TRENDY GOLDEN MARBLED ROBIN'S DYED EASTER EGGS

16:23

VYROBTE SI ZLATĚ MRAMOROVANÁ TYRKYSOVÁ VELIKONOČNÍ VAJÍČKA

DIY trendy golden marbled robin's dyed Easter eggs

I love coloring Easter eggs! This year I decided to try with my kids something new – the golden marbled robin's eggs. The eggs look great and the technique is super easy even for the children.

What do you need:

- a dozen white, hard boiled eggs or empty eggs shells
- 1 head of red cabbage
- 4 tsp of white vinegar
- heatproof jar or baking dish
- metal spoon
- wooden skewers
- golden leafing kit

If you are not able to get the leafing kit, you'll need:

- metallic gold leaf
- adhesive size (glue-like liquid for applying gold leaf)
- paint brush
- foam brush

1) First chopp roughly a head of red cabbage. Put the cabbage peaces in a large pot with 5 - 6 cups of water. Bring to a boil and then simmer for 45 - 60 minutes. Strain the liquid and add 4 table spoons of the white vineagar to the cabbage dye.

2) Place the eggs in a baking dish and pour the dye over the eggs. Each of the eggs have to be completely immersed and not touching each other. 

3) Leave the eggs in the dye for about 1-2 hours. Rotate them every aprox. half hour. Do not worry that the colour looks pale - the color will darken and develop a richer hue as it dries. This natural turquoise blue is really amazing! I love it!

4) Remove the eggs from the dye and place them on the wooden skewers (I have used the empty eggs) to dry (and for the better manipulation).

5) Gently tear a single sheet of gold leaf into 3 - 4 peaces and set aside. Use a paint brush to apply a really thin layer of size in small, random strokes. Leave some areas size free to get a nice marbling effect. You can make various kind of strokes - straight, dot-like, circular...Then let the egg dry for a few minutes (depending on the kind of adhesive size - see the instruction sheet).

6) Pick up a little piece of metal leaf and lay it on the surface of the egg. Rub down with either the foam brush. The excess metal will fall off, while the rest becomes part of the surface of the egg. Be careful the size is very sticky.
Repeat the process on the whole of the eggs surface. 

Happy crafting!





Miluji malování Velikonočních vajíček. Tento rok jsme se s ratolestmi rozhodli vyzkoušet novou netradiční techniku – zlatě mramorovaná tyrkysová vajíčka. Vypadají skvěle a tuhle jednoduchou techniku zvládnete i s malými dětmi.

Budete potřebovat:

- několik natvrdo uvařených nebo vyfouknutých bílých vajíček
- 1 hlávku červeného zelí
- polévkové lžíce bílého vinného octu
- zavařovací sklenice nebo pekáč
- kovovou lžíci
- dřevěné špejle
- zlatící set

nebo místo něj

- samostatné zlatící listy
- mixtion (speciální lepidlo na zlacení)
- normální štětec na malování (pro nanášení lepidla)
- pěnový štětec



1) Nejprve hlávku zelí nahrubo nasekáme, vhodíme do hrnce a zalijeme asi 5 – 6 šálky studené vody. Přivedeme k varu a pomalu vaříme 45 – 60 min. Potom tekutinu slijeme a přidáme do ní 4 polévkové lžíce octa.

2) Vyfouknutá (nebo uvařená) bílá vejce opatrně umístíme lžící do zavařovací sklenice nebo do pekáče a zalijeme barvící zelnou lázní. Dáme pozor, aby byla vejce celá ponořená a navzájem se příliš nedotýkala.

3) Vejce necháme v barvící lázni 1-2 hodiny a každých cca 30 min je průběžně otáčíme, aby se rovnoměrně nabarvila ze všech stran. Nemějte strach, zprvu se zdá, že barva vůbec „nechytá“, ale jakmile budou vajíčka schnout, barva ztmavne a dostane nádherný tykysovo-modrozelený odstín (jako by byla od červenky).

4) Pokud používáte dutá vejce, po vyjmutí je pro rychlejší schnutí a snadnější manipulaci navlékněte na dřevěné špejle.

5)Jemně natrhejte zlatící listy na 3-4 menší díly a odložte stranou. Jemným štětcem pak aplikujte na povrch vejce velmi jemnou vrstvu speciálního lepidla pomocí několika nepravidelných tahů (rovných, krouživých nebo použijte i tupování). Mezi tahy nezapomeňte ponechat volné místo, abyste docílili pěkného mramorovaného efektu. Lepidlo nechte několik minut (podle návodu i déle – záleží na typu lepidla) zaschnout - vejce bude jen lehce lepivé.

6) Vezměte kousky zlatících listů a přiložte je na vejce a uhlaďte jemně štětcem. Postup opakujte dokud nebude celé vejce obalené. V místech, kde bylo lepidlo, zlaté plátky krásně přilnou, ze zbylého povrchu pak lehce odpadají (při přejíždění pěnovým štětcem).

Veselé tvoření!

This post includes affiliate links. I only promote things that I love. Thanks for stopping by !:)

You Might Also Like

2 komentářů

Popular Posts / Populární

Like me on Facebook

SHOP